Dolgok, amiket tudnod kell a felnőttkori pattanásokról

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a pattanások csak tinédzser korban fordulnak elő, és idővel mindenkinek eltűnnek. Pedig előfordul az is, hogy tinikorában valaki egyáltalán nem tapasztalt pattanásokat csak felnőttkorában, de természetesebben ez a ritkább. Azok hajlamosabbak rá, akiknek tinédzser korukban is gyakran volt pattanásuk.

A leggyakoribb ok a felnőttkori pattanásokra a hormonális változások. A menopauza, a fogamzásgátlás, illetve bármi, ami hormonális változást tud előidézni.

A nők hajlamosabbak rá, mivel a hormonális ingadozások hatással vannak a faggyúmirigyek aktivitására. Például a menstruációs ciklus második felében, a luteális fázisban, a progeszteron szintje emelkedik. Ez stimulálja a faggyúmirigyeket, növelve a bőr olajtermelését és elősegítve a pattanások kialakulását.

Menopauza folyamán az ösztrogén szint csökkenése a faggyúmirigyek aktivitásának változásai a pattanások előfordulására is hatással vannak.

Életmódbeli tényezők: mivel a felnőtt életben más tényezők vannak jelen, mint fiatalabb tinikorban, így az életmódváltozás is okozhat pattanásokat.

Például a rendszertelen evés, dohányzás, alváshiány, stressz túlzott kávé és alkoholfogyasztás.

Például az alváshiány csökkenti a kortizol stresszhormon lebomlását a szervezetben, a magas kortizolszint gyulladást idéz elő, ami pattanások kialakulásához vezethet.

Ugyanakkor ezek egyszerű okok is lehetnek, mint: a pórusokat eltömő anyagok, például olajos kozmetikumok vagy nehéz hajápoló szerek használata, ami a pórusok elzáródásához és a pattanások kialakulásához vezet.

Más külső tényezőket is érdemes figyelembe venni, de az egyéni életmódot, bőrtípust és genetikát figyelembe véve lehet hatékonyan megközelíteni a problémát.

“Dolgok, amiket tudnod kell a felnőttkori pattanásokról” számára adott válaszok

  1. Ezért fontos hidratálni a bőrödet – 3 egyértelmű ok – Good Look Daily

    […]  Dolgok, amiket tudnod kell a felnőttkori pattanásokról […]

    Kedvelés

  2. A 3 legjobb szokás, amiért később hálás lesz a bőröd | GOOD LOOK DAILY Magazin – GOOD LOOK DAILY

    […]  Dolgok, amiket tudnod kell a felnőttkori pattanásokról […]

    Kedvelés

  3. Napfoltok: ezt okozza az arcbőrrel a hosszútávú UV sugárzás | GOOD LOOK DAILY Magazin – GOOD LOOK DAILY

    […]  Dolgok, amiket tudnod kell a felnőttkori pattanásokról […]

    Kedvelés

Hozzászólás